Thursday, October 15, 2009

W=Fd - siri Masyarakat Melayu Melucukan?

ini siri kedua saya bagi tajuk ni.
dan saya ada beberapa perkara untuk digarisbawahkan atau dalam bahasa Inggerisnya dihighlightkan sebelum anda mula membaca.
(garisbawah=highlight? jgn difikir yang rumit-rumit.ahah)

pertamanya saya bukanlah menulis untuk membuat siapa-siapa melenting.
sebab kalau ada yang melenting, akan mula perpecahan.
dan saya tak suka perpecahan seperti saya nyatakan dalam satu blog saya yang lain berkenaan prinsip saya menulis dan mengarang.

keduanya, saya bukanlah anti-Melayu.
dalam kad pengenalan saya juga ditulis Melayu walaupun pada asalnya saya berbangsa Arab.
mula menjadi Melayu sejak pembentukan Malayan Union
(MU-bukan sekadar Manchester United.ahah),
menurut satu sumber yang saya boleh percayai.
apabila nenek moyang saya menjadi Melayu untuk pembentukan Malayan Union, itu menunjukkan nenek moyang saya juga berjasa dalam usaha memerdekakan Malaysia.
adakah ada sebab untuk saya membenci Malaysia ataupun Melayu?

dalam satu siri kartun yang saya tonton, seorang pembuat kapal berkata kepada pekerjanya,
"tak kira kapal yang kamu bina itu menjadi kapal lanun atau kapal Polis Laut, kamu harus berbangga kerana mencipta kapal itu. Kapal itu menjadi Kapal Lanun apabila Lanun menaikinya dan memasang bendera yang ada tengkorak. dan kapal itu menjadi kapal Polis Laut apabila Polis Laut menaikinya dan memasang bendera yang ada seagull. bukan kerana kamu yang membinanya."
menyahut seruan itu, ya, saya juga berbangga kerana menyumbang untuk kemerdekaan negara.

saya juga cintakan negara ini.
dan saya juga seorang nasiaonalis.
nasionalis bertauhid bak kata seorang rakan saya.hehe.jgn marah.

tapi adakah anda rasa saya sayangkan negara ini dan bangsa ini hingga saya sanggup biarkan mereka lakukan apa yang mereka suka, apa yang mereka hendak hingga tersesat jauh dari landasan sebenar.
oh tidak. saya masih rasional dan masih berfikiran secara relevan.

jadi ayuh kita lihat dalam fail situasi saya, yang dah berkurun saya tak buka.

konsep formula W=Fd

itu satu formula yang saya belajar ketika kecik-kecik dulu, dan akan belajar lagi semester hadapan. kalau salah, betulkan.hehe

konsep work done, W ialah force, F didarabkan dengan displacement, d.

Force itu merujuk kepada jumlah force dalam satu vector sahaja.
dan displacement pula ialah (bagi yang tak faham istilah fizik) jarak awal ditolak dengan jarak akhir. (kalau tak silaplah.haha)

namun seandainya jumlah force yang mempunyai vector positif, sama dengan jumlah vector negatif, maka jumlah forcenya adalah kosong.
dan kalau jumlah vector negatif adalah lebih besar daripada jumlah force yang mempunyai vector positif, maka forcenya akan jadi negatif. betul?
(common sense could tell you that.haha)

pengaplikasian formula W=Fd

sedar tak sedar, (sebahagian sedar, dan sebahagian lain tidak),
sebenarnya formula ini juga boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian kita.
saya tidak maksudkan mengaplikasikan secara abstrak.
sebelum mengangkat barang ataupun menolak sesuatu beban, dikira terlebih dahulu untuk memastikan hasil yang memuaskan atau dalam istilahnya, efficient work.

namun apa yang saya maksudkan ialah pengaplikasian formula tersebut dalam pengkaderan individu-individu muslim yang akan menjadi tonggak negara Islam yang kita idamkan.
(ini bukan soal politik setempat, tapi politik antarabangsa)
negara Islam yang saya maksudkan bukanlah sebuah negara yang dipimpin PAS,
tapi negara yang warganegaranya terdiri daripada individu-individu muslim yang mendapat tarbiyah secukupnya.
pengaplikasian formula tersebut dalam pengkaderan individu muslim, dalam usaha pentarbiyahan.

kali ini saya membahagikan tarbiyah kepada 2, iaitu tarbiyah positif dan tarbiyah negatif.
kita assume positive force sebagai tarbiyah positif, dan negative force sebagai tarbiyah negatif.
seperti kita bincangkan tadi,
seandainya positive force adalah sama dengan jumlah negative force,
maka jumlah forcenya adalah sifar atau kosong.
dan apabila nilai sifar dimasukkan dalam formula W=Fd,akan menjadi

W=0xd

jawapannya kosong.

dan seandainya jumlah negative force adalah lebih besar daripada positive force pula,
net forcenya juga adalah negatif.
dan apabila nilai negatif itu dimasukkan dalam formula tersebut,
maka jumlah work done adalah negatif.

manusia mempersoalkan, adakah wujud perkara sebegini?
saya jawab ya.

adakah anda sedar wujudnya tenaga-tenaga untuk mentarbiyah pemuda zaman sekarang ke arah positif, dengan erti kata ke arah mendokong dakwah Islamiyah?

dan adakah anda sedar kewujudan tenaga-tenaga untuk mem
buatkan pemuda zaman sekarang melupakan tanggungjawab mereka untuk mendokong pembentukan khilafah Islamiyyah?

yahudi?
illuminati?

oh tidak.
nampaknya kalian telah berjaya dikaburi.
kita terlalu banyak menyalahkan yahudi, illuminati dan pelbagai lagi pihak yang lain.
dan kita tak nampak usaha dari dalam negara untuk mem
alingkan pemuda-pemuda Islam.

takpelah. kalau taknak percaya kita rujuk fail peristiwa.

[buka fail peristiwa]

situasi 1

kita sedia maklum kewujudan beberapa organisasi yang berjuang menolak cinta monyet, melarang anak-anak muda bercinta dan pelbagai lagi yang berkaitan dengan cinta.
itu kita sedia maklum.
tak perlu lagi dibicarakan.
kita ambil ini sebagai positive force.

tapi ada juga usaha-usaha untuk mendidik anak-anak seawal usia 10 tahun untuk bercinta.
ridiculous right? tapi itulah fakta.

contohnya dalam kisah Hikayat Putera Shazlan yang menjadi kegemaran adik-adik saya.
ditayangkan semalam, lebih kurang waktu sebegini jugak.

Shazlan meminati seorang gadis, dan buku hikmat itu mengajarnya dari A hingga Z bagaimana untuk memenangi hati gadis tersebut.
beri coklat, berjumpa, ajak makan malam dan sebagainya.

dan filem-filem serta drama-drama Malaysia.
apa tema yang lebih banyak dan jelas menonjol?
tidak lain tidak bukan, cinta.
di sana cinta, di sini cinta.
di sana bukan mahram berpegangan tangan, di sini bukan mahram berpelukan.
itu produk atau work done yang secara jelas dapat dilihat.
dan jelas juga sebagai negative work done.

dan kita?
di mana force kita?
di mana pula work done kita?

mungkin ada, tapi terlampau kecil, hingga yang negatif menguasai yang positif.
inikah daulah Islamiyah yang kita idamkan?

Situasi 2

kita seringkali mendengar ayat ni, terutamanya rakan-rakan hamalatul quran saya,

"dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliyah yang dahulu dan dirikanlah salat, tunaikanlah zakat dan taatilah Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu, hai ahlul bait dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya."

Al-Ahzab 33:33
nah. saya dah highlightkan untuk kalian salah satu kehendak ayat tersebut, iaitu jangan bertabarruj seperti tabarruj jahiliyyah zaman dahulu.

yang ini mungkin kurang ditekankan dalam masyarakat kita.
malah, perkataan tabarruj itu juga andai disebut, kita pasti ditanya kembali.
dan, lebih mengaibkan apabila yang menyebut juga tidak tahu menjawab apabila ditanyakan kepadanya.

namun apa yang jelas, seruan bertabarruj itu yang bergema lebih kuat.
aurat yang membawa maksud sesuatu yang memalukan, diajak untuk dihias, dan kemudian didedahkan untuk perhatian orang ramai.
untuk dikagumi dan dipuji.

sebentar tadi baru saya terperasan satu rancangan televisyen,
entah apa namanya.
juga entah di saluran berapa,
mengajar, atau dalam bahasa lain, mentarbiyah ibu yang mengandung untuk berhias,
agar dilihat dan dikagumi oleh orang ramai.

dan dalam Hikayat Putera Shazlan yang sama,
ketika Shazlan berjaya mengajak gadis tersebut untuk makan malam bersamanya,
gadis tersebut beria-ia masuk ke bilik mengeluarkan segala macam pakaian yang ada dalam closetnya, mencuba satu persatu, mana yang lebih cantik untuk dikenakan.

dengan rantai leher, crown dan pelbagai lagi.
aksesori yang sebegitu lengkap, cukup mengejutkan untuk dimiliki bagi anak-anak sebesar itu.
mungkin pelik saya yang bukan berasal dari keluarga berada.
tapi saya sendiri yang cetek pemikiran ini, berfikiran,
andai saya selaku ibu bapa,
tak mungkin saya akan berikan itu semua kepada anak saya.
itu terlalu berlebihan.
(harapnya bukan sekadar di bibir sahaja. moga Allah beri kekuatan.)

dan dalam tajuk yang sama juga, sebentar tadi saya ke kedai membelikan sedikit barang dapur untuk emak.
sengaja saya memilih basikal.
mungkin kerana saya sudah sebati dengan basikal, sejak masuk ke Darul Quran.
kenapa tak naik motosikal?
sebab saya nak naik basikallah.

secara relatifnya, apabila saya mengayuh basikal, kelajuannya memang tidak boleh mencapai keljuan motosikal. itu motif saya menyebutkan saya menunggang basikal.

lalu di satu simpang, sebiji motosikal ditunggangi seorang wanita lalu.
dan beberapa minit kemudian saya tiba di simpang itu.
dan hidung saya menangkap satu bau yang,
Masya-Allah...!
sakitnya hidung! hehe
(yeah i mean it. memang sakit hidung)

dan jarak saya dari motosikal itu saya kira ketika itu sudah mencapai 200 meter.
dalam jarak 200 meter masih lagi saya dapat menghidu wangian itu.
itu adalah bau yang dicampur bau asap ekzos motosikal.
macam mana agaknya bau wangian itu andai saya membonceng motosikal tersebut bersama wanita itu.
bayangkan sendiri, dan jangan termuntah. hehe

situasi 3

sebentar tadi juga, ketika makan tengahari, (oh kantoi saya tak puasa.hehe)
sengaja saya makan di hadapan televisyen,
dan tertonton sebuah rancangan.
entah apa tajuknya.

seorang lelaki lembut ditegur seorang pengawal keselamatan kerana 'kelembutannya'.
kerana terlampau melenggok,
dan cara cakapnya juga yang membuat saya sendiri hampir termuntah.

dan apa yang melucukan, lelaki lembut tersebut mengadukan kepada seorang wanita.
dan ya, memang wanita itu bukan wanita yang lemah lembut,
tapi yang 'keras'. punyai sifat yang seharusnya ada pada lelaki.
dan wanita itu yang menuntut bela untuk lelaki lembut tadi.

wanita membela lelaki?
aduh. nampak sangat dunia sudah terbalik.

dan apabila mereka naik ke pejabat,
wanita itu berkata kepada lelaki lembut tersebut,
"apasal kau sedih sangat ni? buat apa kau pedulikan cakap-cakap mamat-mamat kat bawah yang takde sivik tu?"

dunia memang sudah terbalik.
yang melanggar fitrah mengata kepada yang menegur, bahawa yang menegur tak punya sivik?
adoi. saya sudah pening. hehe

entah bagaimana masyarakat zaman sekarang mengukur sivik itu.
adakah dengan bekerja di pejabat yang mempunyai hawa dingin itu dikira bersivik?
atau adakah dengan miliki pangkat yang tinggi atau panggilan hormat yang berjela itu dikira sivik?

itu force di sebelah vector negatif.
apa pula force di sebelah kita?

mungkin ada, tapi terlampau kecil hingga tak dapat dikesan

[tutup fail peristiwa]

cukuplah kiranya sekadar itu saya mengkritik.
terlampau banyak berbicara juga tak baik untuk diri sendiri.

ada kala kita terlalu banyak menegur orang, hingga hampir terlupa masalah sendiri.
sedangkan mata saya yang terlebih dahulu melihat entry ini.
telinga saya yang terlabih dahulu mendengar.
dan minda saya yang terlebih dahulu mentafsir.
Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab? Maka tidakkah kamu berpikir?

Al-Baqarah 2:44
ayat ini terlebih dahulu menghentak batang hidung saya sebelum orang lain.
maka saya juga tidak boleh lupa untuk islahkan diri saya seiring dengan islah dan dakwah masyarakat.
moga amal ini diterima.

p/s: mintak maafla kepada yang minat gaya menulis saya yang merepek2 tu.
ada kalanya kena tugar gaya, tak gitu? ;)

5 comments:

tah sesape said...

erm artikel yang kena batang hidung sendiri ek..nak tya ko nih lelaki lembut ker?

ps:kah2x(tgh gelak sampai pecah perut)

Anonymous said...

displacement, s.
distance d.

oo ya. displacement also is the shortest path not final minus initial^_^

Saidina Ali said...

>>tah sesape (afiq) :p

haah. orang kate rambut aku lembut.hahah

>>anonymous

owh sorry 4 d salah simbols. haha
nanti ana betulkan

Anonymous said...

da kawen ke??

Saidina Ali said...

>>anonymous 2

ahah.gurau ajela.

guess, da masuk bnde furu' pulak bincang