Thursday, January 27, 2011

Prinsip Soalan Saya.

Hari ini adalah hari Khamis, dan jam 4-6 petang nanti akan berjalan kelas terakhir bagi saya dan beberapa orang rakan bagi semester ini.

Semester ini, kami dipaksa belajar UNGS2030, UNGS2040 dan UNGS20050 yang masing-masing membawa tajuk "Introduction to Islamic Worldview", "Islam, Knowledge and Civilization" dan "Fiqh and Ethics in Daily Life"

Dan sepanjang sesi kelas berlangsung dari awal semester, saya merupakan antara pelajar lelaki yang paling banyak mengajukan soalan kepada professor. Sebenarnya, saya risau andai soalan-soalan yang saya utarakan kepada professor itu menyinggung perasaan dan keselesaan classmates saya.

Namun pada hakikatnya, jumlah soalan yang saya tanyakan bukanlah banyak sangat pun. Itu kerana saya cuba untuk mengurangkan kuantiti soalan yang ditanya, dan hasil-hasil soalan yang ditanya, hanya soalan-soalan itulah yang kritikal, yang saya rasakan saya tidak boleh simpan lebih lama. Dan antara mekanisme penapisan soalan yang saya gunakan adalah prinsip-prinsip saya dalan bertanya.

Walau bagaimanapun, saya lebih suka untuk mengambil langkah berjaga-jaga. Maka dengan ini, saya meminta maaf secara terbuka kepada semua rakan-rakan sekelas, andai ada di kalangan kalian yang merasa tersinggung ataupun annoyed dengan soalan-soalan yang saya utarakan kepada prof. Di sebalik kemaafan yang saya pohon, saya masih mahu kalian tahu, atas dasar apakah saya bertanya soalan. Antaranya :

  1. Saya tidak tahu tentang sesuatu perkara.
  2. Saya tidak pasti akan kebenaran sesuatu teori.
  3. Saya mahu berkongsi akan sesuatu dgn kalian.
Bukankah bertanya soalan itu lebih baik daripada berlagak tahu? :)


p/s: entry ini ditaip pada hari khamis dan dipost pada hari jumaat.

2 comments:

Muhammad Haidar said...

dapat ilmu baru... ^^

^^MizBeLL^^ said...

sy antara insan yg kuat b'tanya dlm kelas && sy sedar ia mungkin m'datangkan k'tidak selesaan pd rakan2 sekelas..
tapi ya, bertanya lbih baik dr berlagak tahu, && end up as bodoh sombong..