Saturday, August 15, 2009

bila hati kosong..

bila hati kosong..
atau dengan perkataan yang lebih mudah difahami,
bila boring atau takde mood.

saya menulis entry ni merujuk kepada diri saya sendiri.
saya tidak sediakan buat para pembaca apa yang boleh dibuat ketika boring atau takde mood.
namun saya lampirkan pengalaman saya untuk kalian baca, fahami dan apply apa yang patut di mana yang boleh.

hari ini hari sabtu.
sepatutnya saya keluar,ada hal di luar,
tapi atas sebab kesihatan, terpaksa dibatalkan.
sangat sedih.

dan bersendirian di bilik tersangat membosankan.
dari pagi sampai ke malam.
bersendirian. kenapa?
mungkin kerana saya perlu sedikit masa bersendirian.
dan Allah Maha Memahami.
Dia Maha Berkuasa.
Dia aturkan untuk saya betul-betul bersendirian kali ni.

takde teman sebilik.
semuanya balik ke rumah masing-masing.
kenapa?
Allah lebih mengetahui.
Allah yang aturkan.

dari pagi saya menahan perut tanpa mengisi dengan apa yang perut perlukan.
kenapa?
sebab saya rasa makan itu membosankan.

saya cuma berada dalam bilik yang gelap.
tutup tingkap.
tutup langsir.
tutup lampu dan bukak kipas selaju mungkin.

masih rasa bosan.
saya cuba main game.
BOSAN.
cuba sms kawan baik.
gaduh lagi.
BOSAN.

lalu saya buka nota bio.
baca pun tak masuk.

buka buku-buku lain.
mukasyafah al-qulub karya imam ghazali ~ beberapa mukasurat
fiqh al-aulawiyyat yusuf qardhawi ~beberapa perenggan.
syarah al-hikam ibn atho'illlah ~baca 2 mukasurat
haza ad-deen sayyid qutb ~2 mukasurat
maza yakni intima' lil islam fathi yakan buat persediaan untuk study circle ~ tak jadi bukak.

jadi penghujungnya saya tutup kembali semua buku-buku tersebut.
dan fikiran mula menerawang.
macam-macam perkara datang menyerbu.
kalau kata Dr. Abdullah 'Aidh Al-Qarni,
bersendirian adalah racun yang paling berbisa
tapi saya sedang bersendirian.
datanglah racun-racun yang Al-Qarni maksudkan tadi dalam pemikiran saya.
saya memikirkan penjelajahan dalam mukasyafah al-qulub.
karya imam Ghazali.
beberapa hadis yang disertakan tidak disertakan sanad dan martabat.
saya jadi ragu untuk berpegang dengan hadis tu.
tapi bukan bermaksud saya menolak Al-Ghazali.

Fiqh Al-Aulawiyyat.
saya membaca.
dan saya faham.
saya mula melihat gambaran mana yang perlu diutamakan dan mana yang tidak.
saya berfikir adakah saya pernah buat kesalahan dalam memilih perkara yang perlu diutamakan.
jawapannya ya.
kerana saya manusia.

Syarah Al-Hikam.
kali kedua saya menatap kitab ni.
mungkin saya tersalah faham atau tertinggal isi penting ketika membada buat kali pertama.
sebab kali pertama terjemahnya dalam bahasa Indonesia.
dan memang ya.
kali ini baru terasa salahnya diri.

masih lagi bosan.
saya mendengar kuliah sirah.
dan saya sedang mendengar.
syarah raheeq al-makhtum.
rasa rindu pada nabi.
rasa salahnya diri.
sebab terlampau sibuk dengan duniawi hinggakan terlupa untuk merindui baginda.

lantas teringat pada kematian.
satu demi satu ulamak berangkat pulang ke kampung akhirat.
menepati satu hadis nabi yang mafhumnya,
sesungguhnya Allah mengangkat ilmu pada akhir zaman dengan mematikan ulama'
lantas saya terfikir.
bila pula giliran saya?
mungkin Dia belum mahu berjumpa dengan saya.
takpe.
saya akan tunggu masanya.

p/s:
Ya Allah, Kau pisahkan aku dari segalanya, tapi jangan Kau pisahkan aku dari Rahmat-Mu.

8 comments:

Anonymous said...

suke bku syarah hikam.tpi dah lme tggal.sjk lps spm.enta msti mhir dlm takhrij kata2 dlm 2 kn.ad talaqi ng mne2 ustz x,

Saidina Ali said...

takde la.
ana tengah belajar lagi.
kalau salah mana2 tegurla ye.
tks a lot

Anonymous said...

best22222...^_^

alhikam said...

slm.tntg bku hikam 2.an nk mntk pndpt skt blh.klo enta pn pkai bku terjmahn H Salim Bahreisy..or bku len.dlm tjuk2 yg ke3 "perjuangan tdk mgubah tkdir".dan ke4 "tanda buta hati"..dri dlu hgga kni,an stil xdpt nk cerna otk utk phm mksdnye.adkh bermkne sgla usaha kte adlh sia2?dan kte xperlu krja u dunia?sbb yg an phm dri bku 2,kta hnya perlu tunaikn kwjpn agama

Saidina Ali said...

dulu ana guna buku tu.
tapi skrg ana guna terjemahan Dr Zulkifli.

insya-Allah ana tgk balik.
berpandukan tajuk pun ana macam dah faham.
tapi mintak masa ana tgk balik ye.
asif

alhikam said...

ok.syukran.tlg tgk blik lbih2 lgi bab 'tanda buta hati'.sbb mcm ad keliru kt ci2.mgkn bgi org yg faqih agma xde mslh nk phm dn trima.tp bgi yg xfaqih or kureng,tkt jdi slh phm ng knsep yg bku 2 nk smpaikn.i2 sbb ad kwn ana pnh bgtw,utk kaji bku 2,seeloknye brguru utk elak kkliruan..=)maaf klo buat enta smkin sibok.

Saidina Ali said...

kalau boleh tlg ym atau emel ana frasa hikam tu.

sebab buku kita lain2. asif

alhikam said...

bku lain2.tp sumber asli drpd org yg sme..rsenye ayt mgkn xlari jauh.